torsdag 24. november 2011

To be or not to be

Shakespear. Et litterært verk kan tolkes på så mange måter. Hva er bakgrunnen for utsagnet? Det kommer fra Hamlet, et av Shakespears viktigste verk. Hamlet er prins av Danmark, sønn av den nylig avdøde kong Hamlet. Kongens bror Claudius gifter seg med enken, Hamlets mor Gjertrude. Hamlet ser kongens gjenferd, og gjenferdet forteller at Claudius drepte kongeng for å overta kongeriket. Gjenferdet forlanger at Hamlet hevner dette og dreper Claudius. Hamlet er enig, men er usikker på gjenferdets pålitelighet. Hele stykket går ut på dette dilemmaet om å hevne farens død. Stykket slutter med at Hamlet blir dødelig såret av et forgitftet sverd, men klarer i sitt siste øyeblikk å dreper Claudius.

"To be or not to be" dukker opp i akt III scene To be, or not to be, that is the question:
Whether 'tis Nobler in the mind to suffer
The Slings and Arrows of outrageous Fortune,
Or to take Arms against a Sea of troubles.
Å være eller ikke være, det er spørsmålet, om det er edlere å lide i sinnet(psykisk), eller å ta opp kampen i mot vanskelighetene.

Å være eller ikke være, å være innebærer visse valg, skal man ta på seg alle livets krav, skal man eksistere i et vanskelig liv. Leve i lidelse, eller velge døden å forsake alle livets krav. Noen ideer og tanker dukker opp. Handler det om selvmord? Mine egne små problemer som virker uoverkommelige. Hvordan skal man takle livets vansekligheter. To be continued...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar